dinsdag 27 maart 2012

25 maart 2012 Gert Jan Teunissen MTB Classic


25 maart 2012 Gert Jan Theunissen MTB Classic

De zondag begint extreem vroeg vandaag, we gaan richting het zuiden om in De Rips de GJT MTB Classic te rijden. Om zes uur zou Bert aan de deur staan om samen richting het zuiden af te reizen. Een minuutje voor zes gaat de telefoon, “beetje verslapen maar ben zo klaar”. Dus stap ik in de auto en nog geen 10 minuten later zitten we in de auto. De teller geeft aan dat we zo'n 200km voor de boeg hebben maar eerst even een stopje in Purmerend om daar Gab en Storm te treffen. In colone gaan we op pad. Na wat gemiste afslagen en onder mistige omstandigheden komen we rond 08:20 aan bij de start lokatie waar we al snel Xela vinden. Wat doen we aan, het is nu ongeveer 4 graadjes boven 0 maar de voorspellingen voor vandaag zijn rond de 18! Dat verschil overbruggen we dan maar het genoeg stukken en lagen om jezelf af te kunnen pellen als dat nodig is.

Na de stuurbordjes op het stuur ge-tyreped te hebben en de bidons gevuld gaan we van start. De starttijden worden opgenomen zodat we (hopelijk) aan het einde van de rit zien wie de snelste was ;). Al op het eerste stuk rechte weg loopt de achterband van Bert leeg. Met veel geklieder door de latex uit z'n band weet hij met de nodige ondersteuning een nieuwe biba te monteren. Ondertussen rijdt Xela wat achtjes om warm te blijven :) en steekt Gab haar handen onder de oksels :)
Op weg maar weer en al snel komen we op de altijd leuke single tracks die mooi zijn aangelegd door de bossages die tussen de landerijen liggen. Na nog geen 4 km, bij de poort van de LMB De Peel sist het weer. De tweede biba van Bert begeeft het, is dat even pech... of... het zelfde doorntje in de buba? Met de ervaring van de eerste en hulp van het team zijn we weer snel op weg.

De route gaat door bossages, over brede zandpaden en ook de nodige technische stukken. Op een gegeven moment gaat de route een hoge aarden wal op via een soort haarspeld bocht en rijden we over een richel van pakweg een meterje breed. De afdeling is in zicht, met doodshoofden wordt de moelijkheidsgraad aangegeven :), een metertje of 10 stijl naar beneden en uitrijden op een mooi vlakke weg. De volgende klim komt er al weer aan, nog zo'n 'geluidswal' op waar het door de drukte op de route niet iedereen lukt om al trappend boven tekomen. Opnieuw over de richel en diep naar beneden aan het einde, nu met een leuk bos parkoers er direct achteraan. Voor mij ff te heftig dus even op de benenwagen naar beneden.


Werkelijk ieder stukje bos wordt in de route benut om de deelnemers te laten genieten van leuke single tracks, stijle klimmetjes en aardig bochtenwerk. We rijden aardig het zelfde tempo al moet zo af en toe even gewacht worden op de achterhoede, wel zo sociaal, 't is tenslotte geen wedstrijd.

Nog steeds bij betrekkelijk lage temperaturen rijden we door het brabandse landschap en doen de geuren ons vermoeden dat hier iets met varkens, kippen en/of nertsen wordt gedaan maar dat mag de pret niet drukken. De route is gevarieerd en creatief uitgezet met soms wel een overdaad aan bordjes op bomen, paaltjes en takken die de paden die je niet moet hebben blokkeren. Ook komen we regelmatig op delen van de vaste MTB route die in dit gebied ligt, wat natuurlijk weer uitnodigd om hier ook buiten dit evennement om eens te bezoeken.Na 25km komt de eerste verzorgingspost plotseling voor onze wielen. Een overdaad aan versnaperingen ligt klaar om de nodige energie weer aan te vullen; de overbekende krentebol, marsen, twixen, muslie repen, ontbijtkoeken, appel en sinaasappel partjes... noem maar op. Natuurlijk kan hier ook het vocht weer worden aangevuld met energie drankjes of water.

Al snel breekt ook de zon door en verwijnt de mist als sneeuw voor de zon. Er kan een laagje worden afgepeld. De jassen gana in de rugzak of de mouwen worden opgestroopt. Niet te lang stil staan, van fietsen wordt je wel weer warm. We stappen dus weer op om nog meer prachtige paden, singel tracks en heuveltjes te bedwingen. Snelle korte stijle afdelingen worden opgevolgd door even zo stijle klimmetjes waar je weerlijk vol gas doorheen kan.

Bij een enorme berg los zand, ik schat hem op een meterje of 20 hoog, neemt Jack de weg van de meeste weerstand, het mulle zandpad omhoog. Blind volgen we de leider al lopend omhoog, deze is echt niet te doen op de pedalen. Aan het einde van de klim komt de smalle richel en even verderop een diep gat. Storm en Gab zijn de dare davils en vliegen naar beneden. Bert en ikzelf lopen al glijdend door het mulle zand naar beneden. Xela staat nog boven en allemaal wachten we tot ze naar beneden rijdt, camera's klaar …? Even later komt ze langs de berg rijden, toch maar even niet .. Nu zien we ook waar het zand vandaan komt, een azuur blauw meertje vol in de zon, wat een pracht!
Het tempo wordt redelijk strak gehouden en weer gaan we het landschap door. Werkelijk ieder bos perceeltje wordt aangedaan. Rond de 54km komen we opnieuw bij een verzorgingspost, het is de zelfde, dat is dus wel slim gedaan. Even bespreken we de tactiek voor de rest van de rit. Doen we de 110 of blijft het bij de 65km? We stellen het besluit nog even uit want de splitsing komt pas vlak bij de finish voor de 65.

We trappen ook de laatste km tot dit punt weg over mooie paden, single tracks en technische stukken. Voor mij lijkt de energie wat op te raken en ik blijf bij mijn voornemen om het bij 65km te laten. De rest discusseerd nog even of er ng genoeg energie in de benen zit voor de 110. Heel jammer dat Bert hierin alleen komt te staan, maar ach, het seizoen is nog maar net begonnen. Er komen vast nog kansen genoem om de >100 aan te tikken.
Bij de finish wordt de aankomst tijd weer genoteerd en de stuurbordjes los geknipt. Met een goody bag als beloning ploffen we neer op een bankje in de zon waar we nog een lekkere bak patat naar binnen werken en de rit nog even lekker nabeleven en sterke verhalen ophangen.

Omkleden en naar huis, opnieuw een ritje van ruim 2 uur en we schuiven bij moeder de vrouw de benen onder de tafel.


Bert, Gab, Storm en Xela bedankt voor de leuke dag !


Hieronder nog een aantal foto's met dank aan de organisatie van de GJT MTB Classic:

Een mooie dag, gezellige groep en super tocht !die GJT Classic

dinsdag 20 maart 2012

18 maart 2012 Hij is weer schoon en rolt weer als een trein

Af en toe wat onderhoud plegen, trapt wel zo soepel :)

________________________________

dinsdag 13 maart 2012

10/11 maart 2012 MTB Hellendoorn


Dag 1 Hellendoorn
De kleintjes op bed dus tijd om even de benen te strekken. Ondanks de regen de fiets van stal en op pad. De wel alom bekende MTB route van Nijverdal komt zo goed als langs het Landal vakantiepark. Leuke single tracks door het bos wat door de regen wel wat nat en glad is, vooral de vele boomwortels zorgen er voor dat je goed moet opletten!


Een paar rechte zandpaden omhoog en omlaag en dan weer redelijk stijl naar boven over smalle paadjes door geulen en langs boomstronken. Door de bosbouw wel wat prutpaden maar daar is prima te rijden.

Bij Nijverdal de splitsing (net voor de nieuwe tunnel) rechts om niet op de Holten route terecht te komen. Dan weer slingerend door het bos richting mijn startpunt Voor je t weet ben je were terug en kan je moe maar voldaan de fiets weer afspoelen.

Met ongeveer 15 km op de teller is het rondje rond, nog een rondje over het park door de tuintjes van de buren en we kunnen onder de douche :)

Dag 2 Hellendoorn
Vandaag gaan Sander en ik op pad om de MTB route te rijden. Voor Sander een eerste keer en op de huurfiets van Landal moet het lukken. Met een aardig tempo in de benen trappen we af, we rijden mooi gelijk op. Wel wordt het wat zwaar als we de berg op moeten, dan mis je de klik pedalen wel !

Met een heerlijk zonnetje is het wel ff beter als gister en glijden de bandjes niet zo snel weg. Op een kleine uitglijder in het mulle zand na gaat het prima.

Wat een mooi afwisselende route met veel single tracks en af en toe eens een zandpad. Lekker klimmen en natuurlijk nog lekkerder weer naar beneden over smalle paden tussen de boomwortels door manouvrerend.

Een prachtige toch en na 1 rondje houdt Sander het voor gezien. Ik doe er gelijk nog een rondje achteraan met het gas er wat meer op. Moet immers wel mijn tijd van zaterdag verbeteren :) Met nog wat extra paadjes arriveer ik na 19.8km weer bij onze villa.

De zaterdag klok ik op 17.0 km
De zondag in totaal 15.5 en 19.8 km

Een lokatie om te onthouden!