zondag 27 mei 2012

27 mei 2012 MTB Uddel - Kroondomeinen


Het is zondag 27 mei 2012, voor vandaag heb ik en Let's Ride georganiseerd en welgeteld 1 deelnemer heeft zich gemeld; Bart “van Lage Vuursche”.
Rond half negen stap ik in de auto om bij een strak blauwe lucht richting Uddel te rijden waar we afgesproken hebben op de startlokatie van een mooie route door de Kroondomeinen.
( N52 15.172 E5 48.364 )Ter voorbereiding heb ik een route in m'n edge800 geladen en deze ook voor de zekerheid maar naar Bart gestuurd, wel aardig omdat hij ook net z'n apparaat heeft aangeschaft. 


De route is eerder door Otto gereden en via z'n weblog en 'everytrail' was het gps bestand snel gevonden. Al heeft het wel wat speurwerk gekost omdat het wel zo handig zou zijn als je voor iedere afslag een aankondiging zou krijgen. Of dit ging werken lees je verderop in dit verslag.Als ik de dijk Enkhuizen – Lelystad op rij hoor ik de 'regen' al tikken, en dat op dit tijdstip van de dag... Dat wordt weer autopoetsen als we weer thuis komen.


Vlotjes kom ik op de start coordinaten aan en als ik m'n 4 wieler de inrit in stuur belt Bart, “mijn TomTom snapt de coordinaten niet..”. Neem de Aardhuisweg richting Uddel en een stukje voor Uddel sta ik langs de weg je op te wachten, wel zo makkelijk.

Fietsen uitladen/van de drager halen, schoenen aan en veel water mee, we kunnen van start. Even de Garmin synchroniseren en we rijden bij een aangename temperatuur de natuur in. Al bij de eerste afslag rijden we gewoon rechtdoor, o ja wel ff opletten als dat apparaat gaat piepen. Dit overkomt ons nog een keer of 2 maar dan gaat het van een leien dakje. Op de meeste afslagen krijgen we vooraf een aankondiging met afstand tot de afslag en op de kaart een pijl (die af en toe vanaf de verkeerde kant komt maar dat zijn details).

De route voert ons over bospaden waarbij we vaak naast elkaar kunnen rijden over gras, gravel en zand, veel zand, mul zand ! Opleten dus en niet te veel sturen :)

Op een bepaald stuk waar we achter elkaar rijden zie ik in mijn ooghoek een vogel ons inhalen en laag aan komen vliegen. Het is een grote vogel en plots neemt hij een duik en zet zijn klauwen op de helm van Bart die een meter of 4 voor me rijdt. Met de zelfde snelheid waarmee hij kwam aanvliegen is hij ook weer verdwenen. Het moet wel een aardige roofvogel zijn geweest, een buizert dachten we. Op zo'n moment had je natuurlijk wel een helm cam willen hebben, wat een spectaculaire beelden had dat opgeleverd !

Het zonnetje doet aardig zijn best en als we weer eens een heideveld passeren voel je de warme lucht als een deken om je heen vallen. De camelbaks zijn vol meegegaan en zullen wel aardig leeg zijn tegen de tijd dat we de rit erop hebben zitten, het is zo tussen de 25 en 28 graden. Ongeveer op de helft van de rit, na zo'n 20 of 25 km vullen we onze magen met de meegebrachte versnaperingen om weer energie te hebben voor de 2e helft. Op een meter of 25 afstand hupst nog even een ree door het decor en verdwijnt weer tussen de naaldbomen. Over beesten gesproken, we zitten allebei onder de kleine groenen en zwarte rupsjes die denken gratis mee te kunnen rijden, mooi niet dus!
In het eerste deel van de rit leek het wel alleen maar bergaf te gaan maar in de tweede helft is wel duidelijk dat dat aardig klopt. Hier komen we aardig wat vals plat, lange hellingen en venijnige klimmetjes tegen.

Ter hoogte van Vaassen ligt een heel mooi traject met korte bochten, stijle klimmen en scherpe afdalingen, het is geen single track maar laat je toch wel even weten dat je de kilo's naar boven moet brengen :) De nodige boomwortels en stukken mul zand doen een beroep op je technische vaardigheden, zeker als een felle afdaling eindigd in een zandbak in de bocht ! 
De z.g. Valkeniersweg-NierensewegOndanks de kilometers in de benen, de temperatuur van rond de 28 graden en de leuke klimmetjes kunnen we het tempo er aardig in houden. Waar we in het begin van de route nog af en toe moesten stoppen om de Garmin weer bij de les te krijgen gaat het nu van een leien dakje, iedere afslag is duidelijk te zien op de kaart al missen we meestal wel de aankondiging vooraf die we in het begin van de route wel kregen. Wat hier de oorzaak van is; Joost mag het weten.

Met ruim 50km achter de banden stappen we moe maar voldaan van de MTB, en warempel hier staan onze auto's ook! De Garmin is ok bevonden :)

Om de rit goed af te sluiten besluiten we naar Uddel te rijden voor een bak koffie en wat andere lekkernijen. Wat we nog niet wisten is dat Uddel dicht is op zondag, niet alleen Uddel maar zo goed als heel de Veluwe lijkt het wel. Ook na het volgen van de bordjes 'gasterij' komen we bij een dicht terras wat daar toch zo heerlijk in het zonnetje ligt te wachten op 'gasten'. Voortaan dus een thermoskannetje mee voor een MTB ritje op zondag !

Op weg naar huis begin ik het gebrek aan energie en vooral koffie aardig te merken, kan de oogjes nauwelijks open houden....

dinsdag 8 mei 2012

5 mei 2012 Lage Vuursche - Bilthoven

Het is zaterdag 5 mei en ik ga een rondje mountainbiken rond Lage Vuursche.
Alles ingepakt en fietskleren al aan in de auto naar mijn start lokatie in Eemnes, hier stap ik samen met Bart op de MTB en gaan we richting het MTB parkoer van Lage Vuursche. De buieradar geeft aan dat we het droog houden tot een uur of 12 en met een graadje of 8 is het eigenlijk heerlijk fietsweer.

We rijden langs kasteel Groeneveld en pikken de route op. De tracks liggen er erg goed bij, er is zichtbaar wat onderhoud gepleegd en diepe gaten waar regelmatig water blijft staan zijn aangepakt en op sommige plekken van zad voorzien. Het is een prachtige route en we rijden aardig gelijk op. Wel wordt duidelijk dat Bart hier zeer regelmatig komt en hij neemt een kleine voorsprong. In de zandbak moeten we allebei even van de pedalen, er is geen doorkomen aan.

We rijden de route rond en besluiten een bak koffie te drinken in Lage Vuursche. Die laten we ons smaken en na een gezellig half uurtje stappen we weer op de pedalen. Bart terug naar Eemnes en ik richting Bilthoven.


Op het gevoel rij ik richting west-zuid-west en zoek mijn weg door de bossen. Zo veel mogelijk smalle paden en waar nodig een breed bospad. Richting Hollandse Rading kom ik zowaar een leuk klimmetje tegen met een leuke afdaling eindigend in een drop-off van een halve meter. Richting Maartensdijk kom ik toch op wat asfalt terecht maar duik snel het bos weer in waar mogelijk. Zig zaggend maak ik m'n rondje compleet langs landerijen en door de bossen. Met 51km op de klok parkeer ik m'n fiets.


Een heerlijke rit met een een erg gezellige start vanuit Eemnes.