donderdag 28 juni 2012

28 juni 2012 MTB Madeira Portugal


Tijdens onze vakantie naar Madeira (Portugal) kon een MTB tourtje niet ontbreken dus tijdens de voorbereidingen voor de reis al het één en ander opgezocht aan routes en verhuur lokaties. Of het er dan van komt om één of meer ritjes te maken zien we dan wel.

De eerste dagen vlogen voorbij en het begon toch wel te kriebelen, ik kon toch niet weer naar Nederland vertrekken zonder ook hier door de natuur te rijden op een MTB. Een geschikte verhuur organisatie was wat lastig te vinden maar via lokale bronnen moest ik maar eens contact opnemen met Lokoloko in Caniço de Baixo. Op woensdag contact opgenomen met Corina van Lokoloko en wat toevallig, donderdagmorgen gaat er een groepje een leuke tocht rijden waar ik zo bij kan aanhaken.

Omdat we zelf in Paul do Mar zaten was het 's ochtens wel een ritje van 45 minuten naar Caniço de Baixo (tussen Funschal en de luchthaven) waar het kantoortje van Lokoloko zit en vanwaar de tocht zou starten. Aldaar aangekomen kennis gemaakt met een aantal Duitse MTB enthousiastelingen en de Maderese gids; Sérgio. Even een bike uitzoeken (Specialized fully), SPD pedalen monteren en met bikes en al in de bus naar het startpunt. Met het zonnetje hoog aan de hemel zorgt een ieder nog even voor de nodige zonbescherming op de neus .
Met de Lokoloko bus naar het startpunt in de buurt van Machico waar we alvast wat hoogte meters mee kado kregen. Hier van start over de z.g. dirt roads waar onze gids Sérgio toch wel even wil laten zien wat hij kan wat hem een aardige schuiver oplevert met een kopotte elleboom en knie. De bike is nog in orde. In een rustig tempo wordt een gestage klim over de dirt roads ingezet en worden de praatjes van de Duitsers wat minder ;) De lucht betrekt en al snel rijden me zonder al te veel uitzicht door de bergen. De wolken nevel ontneemt ons het uitzicht en zo af en toe valt er een drup regen.

Even verder komen nemen we een afslagje, trap af en komen we op een mooie single track met links een aardige diepte en veel boomwortels en andere obstakels. Dit is het echte werk dus. Later blijkt dit een favoriet traject (Serra das FUnduras) te zijn die ook op strava terug te vinden is. Sérgio loodst ons over de prachtigste paden en na een km of 17 komen we een cafeetje tegen dat als geroepen komt want het is al wat harder gaan regenen en lekker kopje bica laat ik me goed smaken!

Nog meer single tracks liggen op ons te wachten en op de natte ondergrond met veel boomwortels is het oppassen geblazen voor valpartijen. We komen aardig heelhuids door de strijd. We klimmen verder over dirt roads en rijden even later langs de levada richting Camacha. Een mooi slingerend single track langs een smalle waterweg die langs de bergwand is aangegeld. Op sommige plaatsen is ie breed, op andere weer aardig smal met links de afgrond en rechts het water. Door het wat achterstallig onderhoud aan deze levada en het feit dat er weinig tot geen toeristen komen begint het pad aardig overwoekerd te raken met een nogal vervelende prikstruik. Advies is dan ook om een jasje of armstukken te dragen om huidiritatie te voorkomen. Na dit stukje oerwoud gaan de jassen ook weer graag uit want de temperatuur loopt al weer lekker op (±25°C).Richting Camacha passeren we een paar dorpjes en rijden achter de huizen langs. Hier treffen we een pracht verzameling fietsen aan. De eigenaar spaart al zijn oude fietsen van klein tot groot op en zet ze netjes in zijn tuin om daar rustig weg te roesten. Een leuke plek dus om een groepsfoto te maken (die ik nog niet heb ontvangen van onze Duitse vrienden).


We rijden al aardig richting Caniço de Baixo en laten weer wat hoogte meters achter. De afdaling gaat over het asfalt dus de snelheden lopen aardig op. Met een aantal fenijnige haarspeldbochten is het toch even opletten en de remmen gedoceerd gebruiken. Heerlijk is dat om zo van de bergen af te suizen!


Bij Lokoloko aangekomen treffen we daar weer de big smile van Corina om onze ervaringen te horen. Er worden plannen gemaakt voor een volgende rit maar dan zit ik al weer in het vliegtuig naar huis. Een mooie ervaring, leuke rit met geen grote uitdagingen maar wel door een prachtig land en verrassende single tracks! Zeker een aanrader.