vrijdag 19 oktober 2012

13 okt 2012 MTB Rondje Texel

Als je nog nooit op Texel gefietst hebt mis je wat, deze toch moet je een keer gereden hebben !

Met die aanmoedigingen en veul zin om weer eens een toertochtje te rijden het plan maar in acties omgezet. Van de Dijk & Duin bikers bleef uiteindelijk niemand over die de tocht aan durfde met het voorspelde wisselvallige weer (of door lichamelijke ongemakken).

Om niet zo belachelijk vroeg uit de veren te moeten ging ik voor de start om 9 uur. Evengoed een uurtje rijden vanuit Bovenkarspel dus om 8 uur alles in de auto geladen en rijden maar.

De start was dus om 9 uur vanaf het clubgebouw van HRTC DOK aan de Guldemondweg te Den Helder vanwaar we met z'n allen richting de boot reden. Het weer lijkt wat wisselvallig en het is nog wat fris. Het regen/windjasje maar even aan. Op de boot worden de fietsen op het autodek geplant en hebben we nog een klein kwartiertje voor de echte start :)

Het zonnetje schijnt magertjes door de wolken dus kan het jasje uit en rij ik met het nieuwe D&D-sponsor shirt mijn rondje.




Met z'n allen voor de klep als de boot aan meert in de haven 't Horntje bij Den Hoorn. Zodra de klep zakt gaat een luid gejuich op en stappen we op de pedalen en vliegen het eiland. De organisatie van ‘Wielersport Texel' heeft de stoplichten en het autoverkeer helemaal onder bedwang zodat de horde MTB-ers de tour over het eiland kan starten.



Na een stukje asfalt in massa een dijkje op dus de eerste opstoppingen zijn daar! Over een dijkje en hee een hek, niet het laatste tijdens deze tocht bleek later. Hekje openhouden voor elkaar dan maar. Een paar ongeduldige smijten hun 2 wieler al over het prikkeldraad en klimmen er zelf achteraan, ja het lijkt wel een wedstrijd.

Na een paar kilometer een smal klinkerpaadje en daar vloeit het eerste bloed, een stevige valpartij    levert wat verwondingen op. Gelukkig loopt het allemaal goed af, de EHBO is onderweg. Oppassen dus op natte klinkerpaadjes met dennenaalden !

Even verder pakken we de vaste MTB route van Texel op, prachtige single tracks door het bos en even verder wat zand/ruiterpaden op. Dat is wel even stampen geblazen door dat natte zuigende zand. Gelukkig is er al een horde renners om 8 uur gestart dus er is al een smal paadje door het mulle zand ontstaan. Inhalen is dan niet echt lekker te doen.


Voorbij De Koog rijden we richting het strand maar eerst nog even een betrekkelijk saai graspad voor een kilometertje of 3. Voor we het strand op gaan nog even een foto momentje.


Ben nooit erg fan geweest van strandfietsen maar dit ging wel erg makkelijk en lekker. Ondanks een lichte zuidwester tegen loopt het gesmeerd. Met hoofdzakelijk kopwerk gaat het lekker over dat oer harde strand. Wel even oppassen op de overstekende omaatje, hondjes en kindertjes!
Na een kilometertje of 4, net na de strandopgang zijn we op 28km en wacht het verzorgingspunt waar we getrakteerd worden de op de overheerlijke maar o zo saaie krentenbol met ranja. Niet te lang stil staan want het is toch wel een fris windje zo aan het Noordzeestrand.

Met wat fietspad als verbindingsroute schieten we weer de vaste MTB route op. Ups en downs en leuk bochtenwerk door het bos met hier en daar en bak met prut, lekker nog even knallen.
De laatste kilometers over de zelfde weg om weer terug te komen bij de veerboot die net 10 minuten geleden weg is richting Den Helder. Tijd voor een bakkie koffie dus.Vervolgens weer met de boot over en terug naar de auto bij HRTC DOK.

De eerste spetters vallen uit de wolken dus de laatste kilometers even het gas open.

Lekkere tocht gereden met zo'n 58km op de teller (waar 2 x de overtocht van 4 km afgehaald moet worden).

Texel is zeker voor herhaling vatbaar !































dinsdag 2 oktober 2012

2 okt 2012 MTB Schoorl

Vandaag voor het eerst een keer de hele MTB route van Schoorl gereden. Natuurlijk wel eens stukken gereden in combinatie met een toertocht of Let's Ride door het PWN gebied maar nog nooit in zijn volledigheid achter elkaar de hele ronde. Het weer was prima alleen had ik al wat kilometers en hoogte meters (265m) in de benen want 's morgens met de kleine man op de rug (al met al plm 20kg) al zo'n 10km gelopen.

Natuurlijk een prachtige route die vooral bestaat uit single tracks en zo hier en daar een wat breder pad en 1 stukje verbindingsweg/fietspad. Aardig wat klimwerk (voor NH begrippen) en stukken mul zand waar het fanatieke onderhoudswerk goed is te zien  :)

Al met al een leuk rondje gefietst vanmiddag van zo'n 25km met 296hm.

Volgens de infoborden langs de route is deze route ook niet lang meer in deze vorm te rijden want er staat groot onderhoudswerk op het programma voor het bosgebied. Niet getreurd want er staan ook weer 2 nieuwe delen in de planning zodat het aantal kilometers (waarschijnlijk) alleen maar meer zal worden. Hoop dat de uitdaging ook erin blijft zitten.

Na afloop nog even van het uitzicht genieten aan de prachtige, ietwat onstuimige Noordzee kust.


Groets, Jaap