dinsdag 18 december 2012

16-dec-2012 MTB Napoleon Veldtoertocht


Zoals elk jaar wordt door Napoleon een veldtocht georganiseerd rond Den Helder. Hij doet dat om de mannen en vrouwen in en rond Den Helder wat vertier te bieden. Waar het vroeger met paard (en wagen) ging wordt nu de mtb aanbevolen als vervoermiddel. Het doel van de tocht is om te starten en ook weer bij de start te eindigen, dat lukt natuurlijk wel als je de route bordjes volgt, soms ook niet...

Samen met newbe Remco vat ik het plan op om op de uitnodiging van HRTC DOK in te gaan en me te melden bij de start. Wat vroeg zitten we al aan de koffie in de barakken van de legerleiding waar de officieren van Nap (zo zal ik hem in 't vervolg noemen) wat onrustig heen en weer rennen.

Tegen negenen komt er beweging in het leger mtb-ers en posteren we ons bij de start waar het geschut al staat opgesteld. Met een daverende klap (de eerste rijders zullen geen last meer hebben van het gezeur over de modder) gaat de eerste groep van start. Om het hoefgetrappel wat te doseren op het parkoers van de club wordt er in groepje van 20 a 30 man gestart. Evengoed is het bij de eerste bocht al dringen en voetjes aan de grond.

Als een lekker voorproefje op de rest van de route ploeteren we over het single track door de prut. Niet veel later het terrein af en op naar de vliegbasis. Dit is toch een strategisch gebied dus wordt het hele peloton over luchthaven de Kooy gestuurd, gade geslagen door verbouwereerde beveiligers die totaal geen weerstand boden aan de overmacht aan mtb-ers.

De veldtocht wordt voortgezet langs de bevoorradingsroute voor de regio (het spoor) en door het voor Helderse begrippen 'natuurgebied' Quelderduin waar de verkenners ons kriskras doorheen laten ploeteren over niet best gedraineerde paden.Niet veel verder kruipen we tegen de kunstmatig opgeworpen barrières op waar de verdedigingswerken in alle haast zijn verlaten. Zelfs de kanonnen hebben ze al meegenomen. Wel oppassen voor de enorme gaten waar vroeger de manschappen in verschanst zaten.

De mtb troepen naderen nu de dijk waar we nog even een glip opvangen van de gestrande bultrug 'Johannes' die daar zijn laatste adem heeft uitgeblazen.We rijden de dijk weer af en het terrein van de marine op waar de de radarposten onschadelijk maken. De barrières die ze hier opgeworpen hebben bestaan uit steile graspaden en venijnige klimmetjes.

Het ergste hebben we gehad wordt gezegd. Hier pakken we weer een stuk van de mtb route op en worstelen ons over de drassige single tracks richting de duinen en een stukje dijk/strand. Om hier te komen nog wel even een lekker klimmetje om opnieuw een fort, wat door de manschappen van de vijand al verlaten is aan te treffen.

Nog een paar kilometers en we komen aan bij de gaarkeuken waar we versterking op doen. Hier treffen we de veldheer (Nap) in levende lijve. Ook hij ziet het niet meer zitten en biedt mij zijn zwaard aan.

Van hier gaat de veldtocht door de lage landen, en laag is het hier zeker, het water in de sloten staat bijna hoger dan het land (vandaar de naam Nap, hier kan je wel spreken over “Onder Nap”). We naderen het strand waar het even onduidelijk wordt waar de legerleiding ons heen wil hebben, gaan we links- of rechtsaf. Ik kies rechts... Remco die een stukje achter me rijdt kiest naar later bleek links...niet zo handig van mij...

Nu zijn de troepen uit elkaar geslagen, ik rij maar door en door en kom na de zand kilometers opnieuw aan bij de bevoorradingspost. Van daaruit is het nog een aantal kilometers richting DOK.

Remco heeft wel de juiste route gekozen en worstelt zich de laatste kilometers over het strand en door de lage landen (Onder Nap) waar het water, prut en zand de overhand hebben.

Bij DOK doe ik me nog tegoed aan een lekkere bak snert en na een paar minuten herenigen de troepen zich weer om de stale rossen met een kuub of wat Helderse troep in te laden en naar het thuisfront af te reizen.


Een veldtocht die zeker de moeite waard is en ik niet had willen missen.

vrijdag 7 december 2012

02-dec-12 MTB Utrechtse Heuvelrug


De plannen waren er, al eerder stond deze in de agenda maar toen was het hondenweer. Nu waren de voorspellingen goed te noemen al waren de dagen ervoor wel erg nat geweest. Een aantal dagen voor de rit hadden zich al een man of 8 gemeld om ook hier te gaan fietsen maar daar bleek uiteindelijk niemand van over te blijven omdat het vermoeden bestond dat het wel eens nat kon zijn. Dat bleek later maar voor een deel waar te zijn...

Samen met vrouw en kind met de auto richting De Bilt waar ik op de fiets stap. Het is droog, het zonnetje piept er regelmatig door, noem het gerust brede opklaringen! Omdat ik graag de gps route van Boyscout wil rijden zoek ik met wat dwaalwerk door Zeist het startpunt op in de buurt van Austerlitz. Zo zie je Zeist ook weer eens, al heb ik er nu ook wel weer genoeg van gezien.

De gps route (in twee delen, heen en terug) begint lekker over een ruiterpad waar een dik bladerdek de meeste oneffenheden verbergt. Ook de zompige natte prut eronder is lekker verstopt, ik laat me verrassen en rij zo veel mogelijk langs de randen waar het weer oppassen is oor gladde boomstronken.

Het gaat eigenlijk wel lekker en kan aardig de vaart erin houden (al is dat in je eentje altijd relatief, je wordt niet aangejaagd om even een tandje harder te gaan om voor te blijven of bij te benen).

In het kaapse bos even een rust momentje bij de uitkijktoren, de koek smaakt goed. De zon schijnt prachtig tussen de bomen door op het roestbruine bladerdek op de grond. Het is wel echt even oppassen hier, de diepe karresporen (soms wel 30cm diep) zijn totaal onzichtbaar geworden door dat bladerspul.

Omhoog gaan we verder over de … en weer naar beneden door een prachtige laan met (volgens mij) eiken. Hier karren we naar beneden met her en der een leuke boomwortel die plots tevoorschijn komt en voor leuke drop-off effectjes zorgt.

Zo te zien valt hier nog wel een lusje extra te maken in de gps route. Over de route gesproken, die is aardig goed in elkaar gezet. Op een paar punten leverde het me wat zoekwerk op maar dat resulteert dan weer in nieuw ontdekte paadjes.

Tot aan waar de gps route op het mtb parkoer van amerongen komt heb ik hem gevolgd. Doordat het mtb parkoer zo vreselijk nat en stuk gereden was heb ik hier rechtsomkeert gemaakt en heb de terugweg gps route opgezocht. Ik rij om het .. water heen en pik de route weer op. Wat een drukte hier, ik zig-zag tussen het breeduit wandelende publiek door onder luid toeterend geroep (nee een bel heb ik niet op m'n fiets).

Het gaat nog erg lekker en de benen voelen goed. Na een stukje fietspad duik ik het bos weer in, dikke bladeren verbergen ook hier weer alle narigheid. Even verder wordt het wat al te gortig, bijna tot m'n assen gaan m'n wielen de prut in, hou nog net droge voeten!

Verder gaat de route richting Austerlitz waar natuurlijk ook de wereld beroemde piramide even aanschouwd moet worden.

Niet ver daarna besluit ik om maar eens richting mijn bestemming te rijden in Bilthoven. Met de laatste energie in de benen rij ik richting soesterberg-zeist en die de big M verschijnen en plots begint m'n maag te rammelen. Gezien de staat van mijn kleding en het feit dat er geen slot op m'n mtb zit neem ik de mc-drive ingang en bestel een snelle energie hap die ik lekker buiten naar binnen werk. Snel weer op de pedalen want het is best fris met een graad of 3 op de thermometer. De laatste kilometers zijn zo weg getrapt en voor donker sta ik onder de warme douche.

Een mooie toch en zeker voor herhaling vatbaar, maar dan wel na een periode droger weer a.u.b.

Cheers
Jaap