zondag 24 februari 2013

2013-02-23 MTB UHR


De rit in december 2012 had wel indruk gemaakt en het kriebelde wel om deze route nog een keer te rijden. Dus voor de 23ste feb de LR maar weer eens aangekondigd. Tom, Gabrielle en Alexandra hadden ook wel interesse dus afgesproken. Aan de hand van de gpx file van Richard met wat aanpassingen (een paar bochtjes erbij en eraf) en als startpunt de P tegenover het Beauforthuis (theater cafe) aan de Woudenbergseweg in Basecamp vast gesteld. Om 10:30 verzamelen, 't is immers niet naast de deur en hield ook rekening met een bak koffie bij opa en oma. Onderweg had ik Alexandra al aan de telefoon, haar tomtom kende de lokate niet dus was ze al 2 keer met haar zilvergrijze race monster voorbij het afgesproken punt gevlogen ;) Net voor half elf parkeerde ik de auto en na een minuut of 10 was Alexandra er ook, niet veel later arriveerden Tom en Gab.

Niet al te lang o-h-en want het is Koud! Dus snel de fietsen uit de auto, de fietskleren aan, mutsen op, en de teenwarmers in de schoenen. Garmin op het stuur en volg het pijltje maar! Naar later bleek lukte dat jammer genoeg niet overal even goed maar de start was prima.

Achter het theatercafe over een niet veel gebruikt bospad over een dik bladerdek gingen we van start. Vanaf Austerlitz over een ruiterpad wat door de vorst gelukkig goed begaanbaar was, herinner me de situatie nog van begin december. Grote modderpoelen waar je strak langs de bomen, langs de randjes nog net droog kon blijven. Nu gelukkig hard bevroren stuiterend door kuilen en karresporen.

Na een lekker stukje trappen verscheen daar de uitkijktoren. Om de hoogtemeters te spekken (Alexandra nam haar gps mee) en van het uitzicht te genieten alle trappen op naar boven, wouw wat een uitzicht over de bossen. Ja, daar woont Chris ergens ;)We vervolgen ons avontuur en aan de hand van de gps route is het aardig te volgen. Veel brede paden afgewisseld door stukjes single track met her en der lekkere klimmetjes waar je de kou al snel vergeet; op naar Amerongen. We pikken onderweg de mtb route op en slingeren lekker over de tracks door het bos. Wat is het hier lekker fietsen! Ergens in Amerongen even een fotomomentje bij dit prachtige kunstwerkje/hang-out van beton. Snel de energievoorraad aanvullen en de thermoskannen uit de rugzak legen.Weer pakken we de route op en komen zo op een kilometertje of 25 waar we even overleggen of we de hele route volgen of hem iets proberen in te korten. We korten hem iets in en pakken een fietspad om een hoekje af te steken. Naar later bleek was de afkorting in kilometers niet echt te merken.

We vervolgen onze route over het terrein van een huisjespark en rijden langs een prachtig diepvries vennetje. Dat de route afkomstig is van Richard wordt ons langzaam duidelijk ;), alweer een ruiterpad wat aardig omgeploegd is en op veel plaatsen onder water/ijs staat. We stuiteren over de bevroren kluiten modder en netjes langs de onbetrouwbaar ogende ijsbanen. Wat zal het fijn zijn om hier te fietsen als het nat of juist lang droog is... Bij de kruising van de N226 gaat het even mis met het navigeren. We dwalen wat rond omdat we het juiste pad niet kunnen vinden wat resulteert in een extra lusje over heerlijke ruiterpaden. Niet helemaal de goede richting want even later rijden we weer langs het welbekende diepvries vennetje.
Nog een kilometer of 13 en we zijn weer bij de auto. Nog een paar leuke stukken door het bos. Bij de volgende aanwijzing van de gps kijken we elkaar wel even aan, moeten we hier in? Dit pad is door een voertuig met enorme wielen veranderd in 2 diepe geulen waarin het profiel van de banden door de vorst veranderd is in een grof wasbord. We manouvreren geconcentreerd door de diepe geulen en zijn blij als we de volgende afslag tegen komen.

De kilometers en de kou beginnen voelbaar te worden en diverse tenen aan diverse voeten beginnen wel erg op ijsklompjes te lijken. We besluiten om vanaf hier maar de kortste route naar de auto te volgen, gelukkig ligt hier in het bos een fietspad op de kortste route :) We rijden door Austerlitz en in een eindsprintje arriveren we bij de auto's.

Even uitpuffen bij de auto en ik pak snel m'n fiets weer in om nog enigszins op tijd te komen voor het etentje wat voor mij ook nog op het programma stond. Gabrielle, Alexandra en Tom warmen zich bij de kachel in 't Beauforthuis waar ze schijnbaar lekkere tosti's en soep serveren ?!

Bedankt allemaal voor de gezellige rit.
(foto's met dank aan Tom en Jaap)