zaterdag 21 juli 2012

21 juli 2012 Drenthe's Mooiste MTB


Al vroeg gaat de wekker af want we gaan naar Assen, niet helemaal aan de andere kant van de wereld maar toch een ritje van bijna 2 uur zegt Tom. Om 6 uur gaan we op weg, eerst Bert ophalen, de bikes in de achterbak en met een mooie wolkenlucht richting Assen voor Drenthe's Mooiste MTB toertocht 2012.

Gelukkig zat Tom er een stukje naast en om kwart voor 8 kunnen de bikes worden uitgeladen en klikken we even over 8 in de pedalen. Inschrijven en nog even een bak koffie, even wachten want Gab is er ook bijna. Gezamenlijk gaan we van start.

Bij de inschrijving is het erg rustig, het lijkt erop dat er maar weinig deelnemers zijn vandaag ondanks dat de omstandigheden er zeker goed uit zien. Ook al heeft het de afgelopen weken aardig wat geregend, vandaag staan de eerste zonnestralen in de agenda.

De route start op de ijsbaan van de Bonte Wever, alles is voorbereid voor de fiets 4 daagse en daarvan wordt nu dus ook gebruik gemaakt door de organisatie van Drenthe's Mooiste MTB toertocht.

De route is netjes uitgezet met oranje lintjes die aan bomen en stuiken zijn opgehangen. We rijden door bossen en langs velden. Af en toe een stukje landbouw en dan weer een grasberm langs een sloot, onvermijdelijk af en toe een stukje verhard als verbindingsroute. Na een kilometer of 8 lijkt het wel of er een mountainbiker met een vette joint voor ons fietst, even later zien we wat we ruiken; een flinke hennep plantage vlak langs de route.

Al na 18km popt de eerste verzorgingspost al op waar we ons tegoed doen aan wat calorieen,stroopwafels en ice tea. Niet lang daarna vervolgen we de route en rijden door bossen over single tracks, over zandpaden over de heide en boeren paden langs de landerijen. Bij de afsplitsing voor de 50km nemen we afscheid van Gab, Bert en ik rijden de 80 vandaag. Het over grote deel van de deelnemers rijdt de 50 zo te zien, voor en achter ons zien we enkele rijders en veelal zien we helemaal niemand. De route is alleen voor ons uitgezet lijkt het...In het bos rond de 40km missen we een oranje vaantje en rijden zodoende een extra rondje van een kilometer of 8, geen echte straf want de route is leuk gevarieerd met de nodige slingerende single tracks door de bossen. Met ongeveer 50 op de teller volgt de 2e verzorgingspost. Het gesprek van de dag is hier dan ook wie waar een route vaantje heeft gemist; zo goed als iedereen dus ;) Niemand die hier aankomt heeft de 42km op de teller volgens de uitgezette route. Gab meld zich ook via whatsapp, ze heeft de finish al gehaald.


We vervolgen de route door prachtige heide velden waar de single tracks en zandpaden er prachtig bij liggen, door de neerslag van afgelopen weken zijn de zandbakken nog goed te berijden. Rond de 60km opnieuw een lintje dat wat vreemd is opgehangen; gevolg weer 6km erbij maar nu als heen en weertje over een fietspad door een zandbak. Ondertussen is de lucht wat donkerblauw geworden en spatten er wat regeldruppels neer. Niet genoeg voor een regenjas. Ook hier rijden we niet alleen verkeerd, een groepje van 4 heeft ook deze afslag genomen die eigenlijk niet in de route thuis hoorde.

Zo'n 13km voor de finish de laatste verzorgingpost waar we nog even wat vocht en koeken innemen. In het zadel voor de laatste kilometers, opnieuw door bos en  langs de velden. Na een kilometer of 5 worden we opnieuw teleurgesteld, de route linten zijn in geen velden of wegen meer te bekennen. Eerst is het nog leuk, zo gaan we de 100 wel halen vandaag. Nu is het wel mooi geweest. Met de garmin kom je altijd wel weer bij de auto uit :)

Bij de finisch vernemen we dat Gab al heerlijk thuis zit en genoten heeft van deze tocht. Ook in de 50km route was het niet altijd even duidelijk waar de organisatie de rijders heen wilde sturen.

Zelf hebben we in 04:35 uur op de pedalen zo'n 90km op de teller gezet met een gemiddelde van 19,4km/h mogen we tevreden zijn. Terug kijkend op de route was het absoluut niet saai, lekker gevarieerd door bos en landerijen, over heide en zandpaden. Technisch weinig uitdagingen, al moest je af en toe over een boom springen of juist plat op het stuur om onder een boomtak door te kunnen rijden. Zoals ook al verwacht was het aantal hoogte meters beperkt gebleven tot 117 meter.


Met de uitstekender voorzieningen bij de finisch frissen we ons nog even op voordat we weer in de auto kruipen. Traditie getrouw halen we onderweg nog een lekkere bak patat, dit kee4r in Dwingeloo en rijden moe maar voldaan richting huis.